Sidor

söndag 30 mars 2008

Halsbandsprovning


Margareta Winberg och Sonia Karlsson kring halsband från Amazonas i Jämtland.

Jämtland med Finansutskottet


Under ett par dagar besöker utskottet olika verksamheter i Jämtland.

onsdag 12 mars 2008

"det betyder något för mig att det går bra för dig"

detta sa Martin Ingvar i dag, då han berättade om sina tankar i dag.
Engagemanget är den största drivfaktorn som gör att barn och ungdomar lär sig och att pedagogerna gör ett bra jobb som de trivs med.
I dag har jag under två timmar lyssnat på Martin Ingvar angående inlärning och vårt skolsystem.
Det passade väldigt bra i tid, då Martin Ingvars debattartikel i DN i söndags fått stort gehör.
Skolor som lyckas med att påverka barnen i lästester använder enkla strategier och framgångskoncept så som uppmuntran ” det är roligt med matte” ”det är viktigt med läsning” till det läggs en på skolan gemensam syn på hur man ska gå till väga i studiecirkel, och bara den åtgärden gör att resultatet förbättras ytterliggare steg. När sedan tillämpning av att förse barnen individuellt med den knuff eller stimulans som behövs kommer resultaten att rassla till ännu en gång.

onsdag 5 mars 2008



Spårbunden trafik

I dag har vi från Skånebänken träffat Region Skåne och diskuterat Skåne i dag , i morgon och i framtiden. Mycket av diskussionen kom att handla om hur man tar sig mellan orter då mäbnniskor bor utspritt överallt och vi kan inte ha spår på alla ställen. Nya ideér och nya tankar skapar nya möjligheter i gamla strukturer.

tisdag 4 mars 2008



Japanska föreningen hade träff med Japanska ambasadörenambasadören


måndag 3 mars 2008

Det kan hända på en ort i Sverige

I duggregent begav jag mig i väg i förmiddags till ett möte kring synen på politik i ett utan ifrån perspektiv. Det gäller att inte fastna i egna tankebanor och därför försöker jag hela tiden att ta in den vardag som finns där ute. I dag fick jag ett helt batteri med frågor och tankar kring offentlig sektor och det privata näringslivet. Bland annat så kom skolfrågan upp och följande erfarenhet redovisas. ”När en rektor på en skola redan första dagen ger förutsättningarna för hela året och en annan levererar när halva tiden gått förstår man vart det barkar. Den ena skolan fungerar väldigt väl och den andra är mer eller mindre en katastrof. Vad gör då politiken jo, de tar en biträdande rektor från den skola som fungerar väl och belastar den rektor som gjort ett bra arbete med tyngre bördor, medan den rektor som inte lyckats hålls under armarna. Hade detta varit i ett företag hade de evidensbaserade metoderna från den skola som lyckats väl förts över på den skola som inte fungerade och samtidigt hade rektorn som lyckats med uppdraget fått ta över båda skolorna med en ledning för två skolor under sig. "

söndag 2 mars 2008

Skärpta kvinnor!

I kvällens Agenda redovisades hur få kvinnor det sitter på topp positioner i Sverige.
Diskussionen kom att handla om att kvinnor väljer bort dessa arbeten eller inte samt om det ska till kvotering för att ändra systemet. En siffra på 25 % tyckte den manliga debattören var rimligt att kräva som en mångfaldssatsning. I Norge kvoteras kvinnor in och det är 40 % som gäller. Sverige anses dessutom ha för liten befolkning att välja kvinnor ur.
Jag blir alldeles matt då jag hör detta. Sverige kan ställa upp med världs lag i hockey och i fotboll, vi har friidrottsstjärnor och andra världskändisar men vi har inte tillräckligt skarpa kvinnor. Skärpning! Titta på kompetens i ett bredare perspektiv än den manliga inre kretsen.
Varför just 25% - dessutom – vad händer om det blir 30% eller 60%?

lördag 1 mars 2008

Monica Green kan få en flugas landning att framstå som en orkan

Å ena sidan säger Monica Green (s) att det är Socialdemokraternas förtjänst att det går bra för Sverige på sin blogg. Å andra sidan säger socialdemokraterna att det är borgerlig politik och dess effekter och att det är dåligt - hur ska ni ha det egentligen?
Monica Green kan få en flugas landning att framstå som en orkan. Att finansministern flyttar ner tillväxt prognosen för att vi alla kan se att det finns en globalpåverkan på ekonomin och att man därför kan öka gasen och bromsa i andra lägen är inte mer konstigt än att jag saktar ner när jag får syn på en korsning. Det är bra koll på läget tycker jag, det går inte att gasa över en vägkorsning för då smäller det. Det är en ansvarsfull finanspolitik som förs i Sverige. En undran till Monica Green är hur det skulle ha sett ut om Sverige skulle ha fortsatt med alla dessa personer i arbetslöshet och utanförskap som (s) lämnade efter sig vid regeringsskiftet. I de borgerliga partierna är det fortsatt jobblinje som gäller.

Lite efter

En intensiv vecka med tvära kast mellan Stockholm och Skåne. Först ut var utfrågning av riksbankschefen med Finansutskottet. Vidare hem till Skåne och träff med Statsministern, därefter en heldag i Eslöv med härliga diskussioner på gymnasiet kring skolformer, innehåll och hur ungdomar ser på olika frågor. På fredagen bar det av till Kristianstad för några timmars dialog kring sjukvårdsfrågorna, regional utveckling och framtiden.
Mellan varven har det också blivit en och annan artikel och insändare.
I dag lördag har det handlat om att hålla jämna steg med dataarbetet.