Sidor

söndag 13 november 2011

Gör alla äldreboenden valbara.

I torsdags ställde jag en fråga till äldreminister Maria Larsson kring vissa aktörers oacceptabla beteende inom äldreomsorgen kontra lagen om valfrihet kallad LOV. Ett par inlägg tidigare ställer Mia Sydow Mölleby också en fråga kring lagen om valfrihet på temat att den gör att valfriheten sätts ur spel.
Hon menade att många kommuner som har en annan majoritet än den sittande regeringen har väljare som valt en annan politik menar på att det begränsar valfriheten för kommuninvånarna eftersom de styrande politikerna valt en annan organisation för sin äldreomsorg. Det är säkert så att människor gör val vart fjärde år då de inte vill att det ska finnas friskolor eller privata utförare inom vård – och omsorg.
Jag delar inte den tanken utan tror att vi kan skapa otroligt mycket smarta lösningar genom att ha kvalitetskonkurrens. En del kommuner gör val till friskolor och privata utförare inom omsorg och inget val betyder ett kommunalt alternativ.
Jag vill se en öppenhet i jämförelser och kvalitetsmätningar där äldre precis som yngre kan bocka av kriterier på vad som bäst passar dem utifrån det utbud som finns. I det sammanhanget ska självklart de äldre ha kommunens boenden som alternativ också. Alla boenden ska vara valbara inte tilldelade. Tänk den dagen då det dimper ner erbjudande i brevlådan om olika inriktningar på äldreomsorg precis som det gör till gymnasievalet.
Allt detta med uppföljning och god kvalité utan riskkapitalbolag som flyttar vinster.

2 kommentarer:

Anders sa...

Meningen "Tänk den dagen då det dimper ner erbjudande i brevlådan om olika inriktningar på äldreomsorg precis som det gör till gymnasievalet." visar på något sätt varför liberaler och socialdemokrater kommer till så olika slutsatser i dessa frågor.

Du använder meningen som ett slags rosaskimrande drömscenario, jag ryser vid blotta tanken och skulle inte önska min värsta fiende ännu fler färgglada broschyrer från företag som vill ha mina pengar (eller i detta fallet den äldreomsogspeng jag för med mig som behövande).

Det du upplever (gissar jag) som valfrihet upplever jag som valterror. Jag vill verkligen slippa välja skola till mina barn, äldreboende till mina föräldrar och elbolag, apotek, vårdcentral, tågbolag, bilbesiktning osv osv till mig själv.

Jag har ingen möjlighet att bedöma kvaliten på tusen olika områden. Jag vill inte behöva tänka på att varenda broschyr har kostat pengar som jag i slutändan får betala i form av sämre skola för mina barn. Jag vill ha EN skola som drivs av kommunen för mina skattepengar. Så bra som möjligt och med ett enda fokus och det skall vara mina barns utbildning. Jag vill inte välja vilka champagnedrickande vårdkapitalister som skall få konsumera överskottet de sparat fram på mina skattepengar.

Med detta sagt så vill jag egentligen inte heller begränsa dina möjlighter att välja hit och dit om du tycker att det är roligt. Jag hatar inte andras valfrihet, jag vill bara slippa välja själv. Jag vill slippa välja för att jag inte kan hålla mig informerad om allting hela tiden. Jag vill att någon utan vinstintresse skall sätta sig in i frågorna och sedan göra sitt bästa för min skull.

Vi ser så olika saker när vi ser en trave broschyrer trilla ner i brevlådan.

Ann-Charlotte sa...

Motsatsen till att få välja är att inte få välja. Då bestämmer någon annan åt dig. Skillnaden är att med ett val har man också enligt lagen om valfrihet ett icke val d v s att för den som inte önskar göra ett val så är detta fullt möjligt. Har man däremot inte valfrihet så får ingen välja alls. Det måste vara mer demokratiskt att få möjligheten att bestämma att man får välja än att alla ska hindras från att välja. Då är dörren stängd.
Om du är 97 år och boende på en liten plats där du levt hela ditt liv och mitt över gatan ligger ett boende som du vill tillbringa dina sista år på, då anser jag att du ska ha den valmöjligheten och inte att en politiker ska bestämma att du inte får flytta in där bara för att det inte är kommunens boende.
För den som inte vill välja kan man välja principen att denne får det boende som ligger närmast geografiskt t ex.
I dag har vi ett antal äldre som inte använder datorer. I framtiden kommer vi alla att ha människor som växt upp med dem. Eftersom samhället inte ser ut så i dag så behöver vi ha information via vanlig post om äldreboende. Att ta sig tid att få veta vad man ska flytta till är för mig lika viktigt som att titta på den bostad man valt tidigare i livet.Detta gäller oavsettom det är kommunens boende eller drivs av någon annan. Kanske ha som äldre inte själv den orken eller kraften att göra detta, men då ska du ha möjlighet till hjälp och stöd för det. Kvalitetsfrågorna är viktiga och ska gälla alla boenden, men sedan finns det också andra preferenser som vi som individer har . Olika boenden kan ha olika inriktningar.