Sidor

måndag 5 oktober 2009

Val eller inte

Häromdagen diskuterade jag allmän politik med en bekant. En av samtalspunkterna var äldreomsorgen. Att själv kunna göra ett val utifrån vad man känner att man har behov av måste vara möjligt, var ingångsvärdet. En äldrepeng som du själv ska hantera efter tycke och smak. Vill man sedan ha tilläggstjänster och betala för dessa så måste det få vara den enskildes egen sak. Vi väljer själv Ica eller Coop varför ska vi då inte kunna planera för var vi ska få vår äldreomsorg. Varför skriver jag då detta? Jo, det finns en tydlig linje i politiken mellan att få göra egna val och att någon annan ska göra valen åt dig. Se nedan.
Själv skrev jag en motion häromdagen tillsammans med två kollegor Mats Gerdau och Betty Malmberg efter att vi lyssnat på ett föredrag kring just äldreomsorg. Det finns på valblanketten ett icke val, ofta kommunalt alternativ som då i realiteten blir ett val. Vi menar i vår motion att man inte ska ha ett icke val.
I dag kan vi i Helsingborgs Dagblad läsa en debattartikel med rubriken ”S kanske hör dåligt”.
De hörselskadade välkomnar valfriheten medan (S) verkar tycka att de vet bäst vad var och en behöver. http://hd.se/ledare/2009/10/05/s-kanske-hoer-daaligt/

Inga kommentarer: