Sidor

söndag 18 februari 2007

Vad är en förebild?

I massmedia är diskussionen livlig kring mobbing i skolan.
På nyhetsmorgon var Amelia Adamo bollplank i diskussionen med tittarna på mejl.
Amelia hänvisade till samhället i stort och vad det är vi gör och säger. När vuxna säger och gör saker i olika sammanhang hur tror vi då att dessa fenomen skall undgå skolgårdarna?
Förra helgen kunde vi i Helsingborgs Dagblad läsa att Mona Sahlins uttalat sig i Göteborg om hur socialdemokraterna skall agera framöver. I sitt uttalade står det att ”varje dag skall Fredrik Reinfeldt och hans anhang veta att de lever”.
Är det så här som politiker skall uttrycka sig?
Flera personer har reagerat och tyckt att det var rent oförskämt att uttrycka sig på ett sådant sätt. I tidningen beskrevs uttalandet som att socialdemokraterna verkar tro att det är en statskupp som begåtts. Den 15 februari kunde vi i samma tidning förstå att reaktionen varit stark på Mona Sahlins sätt att uttrycka sig.
Arvid Ahnborg i Ängelholm slog upp de ord som redovisades kring Mona Sahlins uttalande i lexikon och fick fram följande:
Anhang = otrevligt följe och används om den folkvalda regeringen.
”Veta att de lever” beskrivs i Bonniers ordbok för ”bli grundligt utskälld” och här skriver Arvid Ahnborg vidare och undrar om det är så oppositionen tänker agera mot landets styre?

Vad är det för signaler vårt språkbruk för med sig?

Inga kommentarer: