Sidor

fredag 24 maj 2013

Får man dricka zoegas på äldreboende?


Får man inte köpa Zoegas kaffe till äldreboenden? Den frågan har många frågat sig med anledning av byte av kaffe inom kommunalverksamhet, men också tidigare.

Svaret är att man får definitivt köpa och dricka gott kaffe.

All verksamhet som bedrivs av våra kommuner, landsting (Region Skåne) och staten måste upphandla sina varor och tjänster.

Förenklat innebär det att ett förfrågningsunderlag på det man vill köpa läggs ut så att företag kan lämna in offerter på vad de kan erbjuda till vilket pris. I en hel del förfrågningar har man gått ut med lägsta pris. Så behöver det absolut inte gå till. Istället handlar det om att begära bästa pris på en vara eller tjänst man angett kriterier för. Kaffe smakar olika det kan vi vara överens om. Det beror på bönorna, hur de rostats och vattnet man på orten kokar kaffet på. Att köpa kaffe eller andra produkter som ingen eller få vill dricka eller äta är ett dyrt fel köp.

Det man kan göra och som är smart är att när man upphandlar låta de som ska dricka och äta de produkter som man tänker köpa vara med och provsmaka produkterna från olika leverantörer. Om skolbarn och äldre får vara med och prova olika köttbullar, kaffesorter och fisk för att ta några exempel så får de som ska köpa in varorna och tillaga dem en direkt feedback på vad de tycker om de olika produkterna. Provsmakningarna utförs som blind test. På så vis blir det direkt fokus på smaken, konsistensen och utseendet på tallrik och i glas och mugg. Resultat gott kaffe och alla blir  glada.
Detta är ett smart sätt att få med kvalitetsaspekten som vi vanligtvis alltid talar om, men som ibland kan vara svår att definiera när man ska köpa varorna.

Om de som ska äta har varit med och tagit fram maten och drycken så kommer de att vara mer nöjda och mindre mat blir till svinn. God aptit ger god kraft till skoldagen och vardagen. Därför är det all idé att lägga in testsmakning i upphandling, något som används alldeles för sällan, både för att få prova nytt men framförallt för att de som ska dricka och äta ska få vara med och påverka innehållet i mat och dryck. Det går att ta smarta beslut med upphandling.

Inga kommentarer: