Sidor

måndag 27 maj 2013

Ta ett steg längre för smart upphandling


I dagens Helsingborgs Dagblad skriver jag om upphandlingens möjligheter, med anledning av diskussionen kring vilken kaffesort som serveras på äldreboenden. Här är mitt inlägg i debatten:
 
 
Upphandling med smak 
Får man inte köpa Zoegas kaffe till äldreboenden? Den frågan har många frågat sig med anledning av byte av kaffe inom kommunalverksamhet, men också tidigare när sjukhuset i Helsingborg skulle förhandla fram en ny leverantör av kaffe. Svaret på frågan är både ja och nej.

All verksamhet som bedrivs av våra kommuner, landsting (Region Skåne) och staten måste upphandla sina varor och tjänster. Förenklat innebär det att ett förfrågningsunderlag på det man vill köpa läggs ut så att företag kan lämna in offerter på vad de kan erbjuda till vilket pris. I en hel del förfrågningar har man gått ut med lägsta pris. Så behöver det absolut inte gå till. Istället handlar det om att begära bästa pris på en vara eller tjänst som man angett kriterier för. Att kaffe smakar olika det kan vi vara överens om. Det beror på bönorna, hur de rostats och vattnet man på orten kokar kaffet på. Att köpa kaffe som ingen vill dricka är ett dyrt felköp.

En smart lösning när man upphandlar är att låta de som ska dricka och äta de produkter som man tänker köpa vara med och provsmaka produkterna från olika leverantörer. Om skolbarn och äldre får vara med och prova olika köttbullar och kaffesorter så får de som ska köpa in varorna och tillaga dem en direkt feedback på vad de tycker om de olika produkterna. På så vis blir det direkt fokus på hur människorna upplever matens kvalitet.
 
Om det kaffet man gillade bäst visar sig vara just Zoegas så är det också det kaffet man köper. Detta är ett smart sätt att få med kvalitetsaspekten som vi vanligtvis alltid talar om, men som ibland kan vara svår att definiera vid upphandling och inköp. Om de som ska äta maten har varit med och valt den kan man enkelt dra slutsatsen att de kommer känns sig mer nöjda med vad som serveras, och att matsvinnet kommer att minska.

Ta ett steg längre i upphandlingsprocessen och ge människor en möjlighet att påverka maten de äter. Provsmakning är bara ett exempel på att det går att ta smarta beslut inom upphandling.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Riksdagsledamot för Västra Skåne

 

Inga kommentarer: