En
miljon ton, eller 1 000 000 000 kilo. Så mycket mat slängdes i
Sverige under 2010. Det motsvarar cirka 72 kilo per person och år, och är
självklart ett stort problem ur flera aspekter. Det skadar miljön genom onödiga
koldioxidutsläpp och försurning, det är dyrt för samhället att hantera och sist
men inte minst så är det dyrt för dig som konsument.
Artikeln publicerades i Smålänningen den 27 maj 2013
Matsvinn
är alltså den mat som slängs trots att den skulle kunna ha konsumerats eller
säljas. Problemet med att ätbar mat slängs finns i hela livsmedelskedjan som
innefattar såväl primärproduktion, livsmedelsindustrin, butiker, storkök,
restauranger och hushåll. Alla led i kedjan behöver ta sitt ansvar i denna
fråga, men relativt sett är det faktiskt hushållen som är den största boven. Det
handlar om konsumtionsmönster, beteende och attityder. Allt högre förväntningar
på materiell standard i kombination med ett allt högre tempo gör att vi inte
tar tillvara på maten så som vi borde.
Kostnaden
för varje kilo matavfall är även större ju längre ner i livsmedelskedjan man
kommer, vilket gör att en minskning av matsvinn på hushållsnivå har störst
samhällsekonomisk nytta. Samtidigt som konsumenten sparar pengar på mindre
matsvinn, undviks också en rad olika miljökostnader om matavfallet aldrig
uppstår. Om hushållen halverar sitt matsvinn så motsvarar det en
samhällsekonomisk nytta på cirka 10 miljoner kronor per år, enligt beräkningar
från Naturvårdsverket. Det finns stora pengar att spara, men framförallt så
finns här en möjlighet att göra en viktig och insats miljön och för en
långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion.
För
att trygga framtidens livsmedelsförsörjning är det viktigt att hela vår livsmedelskedja
är resurseffektiv, ända från jord till bord. Varje steg i kedjan bör präglas av
etik, resurssnålhet, hållbarhet och säkerhet. Ett steg på vägen mot en
resurseffektiv livsmedelsförsörjning är självklart att vi minskar vårt
matsvinn. Förra våren tillsatte Moderaterna en rad olika arbetsgrupper för att
förnya och utveckla vår politik. Arbetsgruppen ”Föregångsland för klimat och
hållbarhet” presenterade nyligen sin slutrapport, och där finns bland annat förslag
för hur vi kan minska matsvinnet. Ett konkret förslag är att ge Livsmedelssverket
i uppdrag att intensifiera sina informationskampanjer om hur man som konsument
kan minska sitt matsvinn. Hushållens konsumtionsmönster styr de själva över,
men vi vill öka kunskaperna om detta för att alla ska kunna ta informerade
beslut när de handlar, lagar och slänger mat. Det finns goda möjligheter att
komma till rätta med detta och här spelar just information en viktig roll.
Människor behöver bli medvetna om hur deras sopor påverkar miljön, samhället
och den egna plånboken.
Bengt-Anders
Johansson (M)
Vice
ordförande i miljö- och jordbruksutskottet
Ann-Charlotte
Hammar Johnsson (M)
Näringsutskottet
Artikeln publicerades i Smålänningen den 27 maj 2013
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar