Sidor

torsdag 1 januari 2009

Gott nytt år!

Det har varit mycket debatt om fyrverkerier i veckan som gått. Själv tillhör jag dem som oftast ser baksidan av den färgsprakande himlascenen.
Fyrverkerier är en del av nyårsfirandet, men det är inga leksaker. Som det ser ut idag börjar det smällas vid jul och fortsätter sedan fram till veckan efter nyår. Tjusningen övergår för många till ett irritationsmoment över att det smäller i tid och otid.
Alla uppskattar inte fyrverkerier på samma sätt och det borde finnas en större förståelse för att det drabbar såväl människor som djur.
För att köpa fyrverkerier i Sverige måste man vara arton år gammal. Det innebär rimligen att de barn och ungdomar som skadas varje år antingen har köpt fyrverkerierna hos handlare som inte kontrollerar att de har åldern inne, eller att någon över 18 år köpt fyrverkerierna åt dem. Båda alternativen är lika illa.
Det vilar ett tungt ansvar på de handlare som säljer fyrverkerier att följa de regler och förordningar som finns. Att sälja till minderåriga är inte acceptabelt. Hur många av olyckorna som hade kunnat förhindras om legitimationskontrollerna varit hårdare är ett mörkertal.
Även föräldrar har ett stort ansvar. Det är klart att det finns en tjusning med fyrverkerier och att det är roligt när det smäller. Men tänk om det som inte får hända ändå händer.
Alla olyckor innebär inte trasiga fingrar eller brännskador, en del blir värre än så. Till min glädje fanns det i år affärer som tydligt deklarerar att de inte längre säljer fyrverkerier p.g.a. skada för djur och människor.

Inga kommentarer: