Sidor

söndag 27 januari 2008

Morgon tv

Morgonens tv inslag innehöll två delar som jag vill uppmärksamma.

Den första delen är omständigheter kring ungdomars placeringar, där en flicka i dag berättar om en isolering på åtta månader. I inslaget framkom att personen ifråga inte har vetat hur länge den situation hon befann sig i skulle vara. Då jag hört liknande kommentarer tidigare kring placeringar inom skolans områden där en kille eller tjej blivit flyttad från en klass under en period, fastnade den kommentaren på näthinnan. Som exempel kan jag nämna den kille som vid ett tillfälle skulle vara placerad utanför skolan under en viss period säg två månader. Han visste dagen för start på denna period och han räknade sedan ner till den dag han skulle få återvända. Dagen för återvändandet kom, men killen fick stanna kvar då det bara var ett par veckor till sommaravslutningen. Detta hade inte ingått i den överenskommelse som hade gjorts och killen hade skött alla sina åtaganden för att få komma tillbaka. Här svek vuxen världen och killens förtroende för omgivningen rämnade totalt. Människor spelar ibland på väldigt sköra trådar och det som är en liten sak för någon kan vara helt avgörande för någon annan. Detta tål att tänka på.

Det andra är ekonomi delen i programmet där dagens frågor rörde sparande och placeringar av de egna pengarna knutna till världsekonomin och det som nu hänt i USA. ”Är inte en räntesänkning bara en låtsas åtgärd ” var frågan och till svar blev att det kan ha stora effekter på ekonomin inte i morgon men på längre sikt.
Tanken är då att de som har lån får lägre ränta på dessa d v s de behöver inte betala så mycket som de gjorde förra året och får då pengar över för den högre ränta de inte längre ska betala.
Om dessa pengar används av familjerna till att investera i nya saker så som kylar, frysar, tv apparater osv. som de nu får råd med blir effekten att handeln tar fart i USA och pengar strömmar till via varorna. På så vis får då USA snurr på sin ekonomi och pengar börjar strömma in via konsumtion.

Inga kommentarer: